De Nationale Ballet Academie
De Nationale Balletacademie is een unieke school in Amsterdam. Studio RIANKNOP heeft het interieur zodanig ontworpen dat leerlingen elkaar door de terloopse ontmoetingen stimuleren en inspireren.

De Nationale Balletacademie is een unieke school in Amsterdam. Na een jarenlange zoektocht werd een lang gekoesterde wens werkelijkheid. De NBA kreeg een eigen schoolgebouw waar alle jaarlagen gehuisvest konden worden. Hiermee kwam een eind aan versnipperd door de stad les krijgen en het gebouw te moeten delen met andere disciplines.
In samenwerking met PPHP ontwikkelde Zadelhoff Vastgoedadviseurs een geheel nieuw gebouw in het Kauwgomballenkwartier in Amsterdam. Studio RIANKNOP werd onderdeel van het ontwerpteam nadat het ontwerp van het casco gereed was, om reflectie te geven op de indeling, het interieur vorm te geven en een passend thuis te maken voor de dansers van morgen. Er is een prachtig gebouw gerealiseerd waarin de specifieke wens van de gebruikers zoveel mogelijk werd gehonoreerd.
Studio RIANKNOP heeft in het gebruikersonderzoek door middel van observaties, interviews en beeldende vertalingen het brede profiel van de gebruiker in kaart gebracht. Het bleek dat deze klassieke danswereld olv Ernst Meisner toe was aan vernieuwing, met respect voor het bestaande. Bij de NBA wordt er veelvuldig gewerkt aan verbinding met de wereld om ons heen en worden bijzondere connecties tot stand gebracht. De dansers van morgen staan krachtig in het dagelijks leven.
Het door PPHP ontworpen casco van het nieuwe gebouw hebben wij omarmd en als zichtbare basis gebruikt. Net als bij het klassiek ballet, vanuit een stevige, goede basis is er ruimte om een nieuwe laag toe te voegen en verbinding te maken.
We voegden warmte toe aan het ruwe casco door middel van kleur en materiaal. Daarbij hebben we als uitgangspunt de klassieke kleur van het theater, bordeauxrood, gemengd met klassiek balletroze. De toepassing echter is een volledig andere dan men zou verwachten.
Gezien de beperking in het budget, de aansluiting in sfeer en stijl op het stoere casco en de keuze om bewust geen ‘decorlaag’ toe te voegen, is er gewerkt met bouwmaterialen en toepassingen die onderdeel zijn van de ruwbouw. Ontwerpen en bouwen met gerecyclede materialen en deze toe te passen op eigenzinnige wijze had tevens als voordeel dat de milieubelasting van nieuwbouw werd gereduceerd. Voor een bijzondere opdrachtgever als de NBA met bijbehorende specifieke wensen is nieuw bouwen van een schoolgebouw onontkoombaar. De wens om dat duurzaam te doen was niet altijd eenvoudig in te willigen. In het interieur is er ruimschoots aandacht besteed aan deze vanzelfsprekende wens.
Het akoestische plafond is als een rode “loper” uitgerold in de entree. Leerlingen en bezoekers maken een grande entree, zoals het een professionele danser betaamt. Er is een gastvrije ontvangst bij de receptie, drempels zijn bewust laag gehouden in alle ruimtes.
Het industriële licht op de betonnen wanden is een mooie hedendaagse toevoeging. Er is rekening gehouden met het ritme van de aangebrachte nissen in de bouwkundige betonnen wanden waardoor een mooi samenspel is ontstaan. Maatwerk zitelementen worden gedragen door een plint van bakstenen en zijn gemaakt van gerecycled bouwmateriaal, de wanden zijn gemaakt van akoestisch plaatmateriaal. Door deze manier van ontwerpen is siginificante budgetbesparing gerealiseerd, de bouwlaag is deels de interieurlaag geworden.
De jonge dansers gebruiken het gebouw om schoolles te krijgen. Na de lessen is er ruimte voor dans in de verschillende studio’s. Leerlingen van het voortgezet onderwijs gebruiken het gebouw als een plek om huiswerk te maken en zich voor te bereiden op de danslessen voordat zij de dansstudio’s in gaan. De HBO-studenten krijgen zowel hun theoretische als danslessen in het gebouw. Docenten brengen een groot deel van hun dag door bij de NBA. Het is belangrijk dat al deze gebruikers een plek hebben voor hun wisselende activiteiten gedurende de dag.
Leerlingen stimuleren en inspireren elkaar door de terloopse ontmoetingen. De inrichting is dusdanig ontworpen zodat aan deze behoefte werd voldaan. Waar mogelijk zijn stretchplekken en relaxzones toegepast in het ontwerp. Dansers werken de hele dag met hun lichaam, dat moet zo goed mogelijk onderhouden worden!
Op de eerste verdieping is de tribunetrap het centrale ontmoetingspunt, van waaruit zicht op de studio’s en de andere verdiepingen mogelijk is. De laagdrempelige ontmoetingen die tot stand komen door de open indeling tussen de jongere en oudere dansers werkt stimulerend en inspirerend voor alle leeftijden.
Er zijn plekken waar in stilte gewerkt kan worden. Een receptie waar het eenvoudig is om randzaken te organiseren. Er zijn deels gesloten overlegplekken voor verschillende typen ontmoetingen. De vleugel met kantoren en een docentenkamer geeft het team alle rust om ondersteunend werk uit te voeren. In de kantine is een pantry voorzien waar leerlingen zelf hun maaltijden kunnen warmen, waar je kunt relaxen en stretchen, huiswerk kunt maken en tegelijk kunt eten. In verschillende zones in het gebouw kunnen de leerlingen studeren, ontmoeten en de nodige zorg aan hun lichaam besteden. Ruim uitgeruste, sfeervolle kleedkamers geven de privacy die nodig is.
In het najaar van 2024 heeft Koningin Maxima de Nationale Balletacademie officieel geopend. Het was een prachtig moment. De dansers van morgen hebben een heerlijk thuis gekregen van waaruit zij zich volledig kunnen ontwikkelen!